Behandelingen

Corona virus

Eerst een opmerking vooraf met betrekking tot het Corona virus. Ashok Gupta heeft een gratis programma beschikbaar gesteld om je immuunsysteem te versterken en daarmee de kans op besmetting aanzienlijk te verkleinen. Deze kan je vinden op de website van deze coronavirus challenge. Dit is eigenlijk vooral leefstijlverbetering, waar ik uiteindelijk ook weer bij zou kunnen helpen.
En omdat veel mensen die Corona hebben gehad langdurig kampen met onbegrepen klachten, raad ik deze mensen aan om het Gupta Programma te volgen. Ik ben ermee hersteld van CVS, dus ik weet dat het een krachtig en betaalbaar programma is. Klik op de volgende link voor meer informatie: https://www.guptaprogram.com/chronic-post-covid19-fatigue-syndrome. Als ervaringsdeskundige kan ik je begeleiden bij dit programma, maar het is ook heel goed zelfstandig te volgen.

Welke behandeling heb ik nodig?

Zoals ik op de homepagina al schreef, is voor elke persoon en elke hulpvraag weer een ander behandelplan nodig. Meestal zal dit een combinatie van één van de onderstaande behandelingen zijn. Natuurlijk is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen ontspanningsmassages bij me te boeken, maar als je dit doet omdat je leven erg stressvol is, dan is het misschien beter om die stress ook eens te bespreken in de vorm van counseling. Kan je wat aan de stress zelf doen of kan je er beter mee om leren gaan? Zo kan je het leven langzamerhand weer zelf aan en heb je minder vaak een massage nodig. Coaching zal ik vooral adviseren als je een bepaald doel wilt realiseren en counseling bij emotionele gebeurtenissen.

In het intakegesprek bespreken we je voorgeschiedenis en vraagstelling. Hierna stel ik een adviesbehandelplan op. Dit plan bespreken we in het tweede consult en na een eventuele aanpassing en jouw toestemming, kunnen we gelijk starten. Als de behandeling langer dan vijf sessies duurt zullen we na elke vijf  sessies evalueren in hoeverre je je doel hebt bereikt. Als je (ook) voor massage komt, volgt na de anamnese ook een lichamelijk onderzoek (in ondergoed) en kan ik meestal gelijk een verkorte massage geven. Als je alleen reiki of quantum touch wilt kunnen we na de anamnese gelijk starten met de behandeling.

NB. Omdat ik niet goed bekend ben met de regels omtrent jeugdzorg, neem ik alleen cliënten aan die ouder zijn dan 18 jaar.

Mogelijke behandelingen bij Praktijk KrachtVoGeL:
Coaching
Counseling
Massage
Energetische therapie
Leefstijladvies
Overige coaching- en counseling technieken: Mindfulness en Neurolinguistisch Programmeren (NLP)
(klik op de naam voor een beschrijving)

Coaching (prestatiecode 24505)

Coaching is geworteld in de positieve psychologie en moet niet verward worden met counseling of begeleidingsvormen die erop gericht zijn mentale blokkades of psychische stagnatie te verhelpen. Indien er sprake is van kinder coaching behandelt de therapeut in kwestie ook kinderen door deze te coachen.

Coaching hulpvragen zijn vooral gericht op persoonlijke en/of beroepsmatige ontwikkeling. Je kan hierbij denken aan belangrijke beslissingen op het gebied van studie, werk en re-integratie, maar ook aan financiële problemen, verslavingsproblematiek of leren omgaan met lichamelijke klachten en beperkingen.
Terug naar boven

Counseling (prestatiecode 24506)

Counseling is een laagdrempelige vorm van (emotionele) hulpverlening. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent het raadgeven. Het doel van counseling is het helpen van mensen bij: – het oplossen of hanteren van problemen – het vinden van antwoorden op vragen – het benutten van ongebruikte mogelijkheden – het ontwikkelen van kennis en vaardigheden.

Counseling is bijvoorbeeld geschikt voor het leren omgaan met de stress rond een scheiding, jeugdtrauma’s, burn-out, midlife crisis en overige emotionele problemen.
Terug naar boven

Massage

Massagetherapie is geschikt voor iedereen met lichamelijke  en/of geestelijke klachten zoals rugpijn, nek-/schouderpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, stress of burn-out of voor wie zich door omstandigheden niet meer zo goed kan ontspannen. Wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van massage zijn veelbelovend. Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.alternatieva.com of op  www.sciencedaily.com. Een korte samenvatting van de conclusies van deze onderzoeken: Massage is niet alleen prettig en ontspannend, maar vermindert ook langdurig stresssymptomen, wat aantoonbaar is in het bloed: afname van het stresshormoon cortisol en toename van het hormoon oxytocine, dat een gevoel van veiligheid/geborgenheid geeft. Door een massage neemt tevens het aantal witte bloedlichaampjes in het bloed toe, wat weer goed is voor je immuunsysteem. Door zorgverzekeraars wordt massage therapie helaas vooral gezien als luxeproduct en wordt het (nog) niet vergoed. Om het toch voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te houden, houd ik de prijzen zo laag mogelijk (zie pagina praktische informatie).

Tijdens een massage ligt de cliënt op buik of rug op een massagetafel of zit op een massagestoel. Als de benodigde privacy ontbreekt of je vindt het (nog) niet prettig om aangeraakt te worden kan een massage ook door de kleding heen. Dit is echter wel minder effectief. Ik masseer alleen dat deel van je lichaam dat voor jou veilig voelt. Andere delen van het lichaam worden afgedekt met handdoeken en evt. fleece om afkoeling te voorkomen.

Voor en tijdens de behandelingen geef ik ook vaak houdings- en beweegadvies, ademhalingsoefeningen en voedingsadvies. Of je hier iets mee doet is natuurlijk je eigen keuze. Meestal begin en eindig ik een massage met wat reiki en/of Quantum Touch, tenzij je dit per se niet wil.
Terug naar boven

Intake gesprek voor massage-therapie

In het intakegesprek zal ik je een aantal medische vragen stellen over medicijngebruik en bij jou bekende aandoeningen. Ik zal niet overgaan tot behandeling in geval van koorts, onwel zijn, te veel pijn, hart- en vaatziekten, ontstekingen, verse traumata en hematomen (blauwe plekken), veel of ontstoken spataderen, infecties en/of huidziekten. Wil je ondanks één van deze aandoeningen toch een massage, dan kan dit alleen op de niet-aangedane plekken of na schriftelijke toestemming van je huisarts of specialist. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan een contra-indicatie zijn. Zijn er na de intake nog veranderingen in je gezondheid, geef dat dan vóór een behandeling aan. Praktijk KrachtVoGeL is niet aansprakelijk voor schade en/of  letsel ten gevolge van het verzwijgen van medische informatie, van geestelijke of lichamelijke aandoeningen en het gebruik van medicatie.

De massages bij Praktijk KrachtVoGeL zijn puur bedoeld ter ondersteuning van het zelfherstellend vermogen van het lichaam (en geest). Erotisch getinte massages horen hier dus niet bij. Cliënten die hier wel op inspelen worden meteen verzocht de praktijk te verlaten en zijn niet meer welkom. Ook cliënten die tijdens de behandeling onder invloed van geestverruimende middelen zijn kan ik niet behandelen.
Terug naar boven

Gedragscode (Sport)massage

Hoewel ik nog geen lid ben van het Nederlands Genoodschap voor Sportmassage (NSG) houd ik me wel aan de gedragscode van het NSG. Zo valt bijvoorbeeld alles wat we tijdens de massage-sessie bespreken onder mijn geheimhoudingsplicht en zal ik nooit delen met anderen, tenzij met schriftelijke toestemming.

Enkele opmerkingen van mijn massage klanten tot nu toe:
,,Jij weet altijd precies de pijnpunten te vinden.”
,,Jouw massage werkt echt.”
,,Het was weer een feestje.”
,,Ik ben weer zo goed als nieuw.”
Terug naar boven

Overige massage technieken: Reflexzone therapie en handmassage

De voetreflexologie (ook reflexologie of reflexzonetherapie) is een alternatieve geneeswijze die ervan uitgaat dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met plaatsen op de voeten. De reflexologie deelt de voetzool in in zones die corresponderen met delen in het lichaam zoals het hart en de lever en stelt dat de massage van deze zones een onbelemmerde energiedoorstroming in het hele lichaam herstelt en/of onderhoudt, en dat aan de voetzool gevoeld kan worden met welk corresponderend orgaan er iets aan de hand is. Door druk te geven op zo’n punt gaat de energie in het corresponderende gebied weer stromen en wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Meestal sluit ik een massage af met wat voetreflextherapie.

Bij gebrek aan tijd, privacy of ruimte kan een handmassage ook een manier zijn om te ontspannen. Het enige wat hiervoor nodig is, is een tafel, massage olie en een handdoek. Een handmassage duurt tussen de 10 en 30 minuten voor beide handen samen. Handmassage is rustgevend, ontspannend voor je handen en een fijne manier om eventuele pijn in gewrichten van de hand, pols of onderarm te verminderen. Deze massage is ook ideaal voor mensen die veel met hun handen werken. Na de handmassage zul je een fijne tinteling voelen en zijn je handen heerlijk warm en ontspannen.

Energetische therapie (prestatiecode 24012): reiki en Quantum Touch

Bij energetische therapie stemt de therapeut af op de energie van de cliënt om storingen in energiestromen of trillingfrequenties van organen vast te stellen. Dit kan met meetapparatuur of op gevoel. Het is de bedoeling dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer op gang komt. Zodra de blokkades zijn opgeheven kan de energie weer vrijelijk stromen.

Ik begin en eindig een massage vrijwel altijd met een beetje reiki, tenzij de cliënt dit niet wil. Daarnaast zijn de ‘volledige’ energetisch behandelingen geschikt voor zowel lichamelijke problemen als psychische problemen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om over je problemen en gevoelens te praten of de oefeningen die ik opgeef niet in je dagelijks leven kan inpassen, zal een energetische behandeling op het onderbewust niveau wel gaan werken.

Bij een energetische behandeling kan je je kleding aanhouden. Afhankelijk van het doel zal je hierbij staan, liggen of zitten. Quantum Touch 2 kan zelfs zonder aanraking. Reiki kan ik ook op afstand sturen. Ik vind zelf dat Quantum Touch veel krachtiger is in het versterken van het eigen genezingsvermogen dan Reiki. Maak een afspraak bij Praktijk KrachtVoGeL en ervaar beide vormen van energetische therapie eens zelf. Meer uitleg over reiki vind je op: www.alles-over-reiki.nl. Meer uitleg over Quantum Touch vind je op de website van de Quantum Touch Nederland.
Terug naar boven

Leefstijl advies

Wil je gezonder eten, bewegen, afvallen, een betere balans tussen rust en activiteit, stoppen met roken of een andere verslaving dan ben je bij Praktijk KrachtVoGeL aan het goede adres. Leefstijladvies is in feite een vorm van coaching, want om uit te zoeken welk gedrag je precies zou moeten veranderen om je doel te bereiken en vervolgens te helpen dit gedrag ook echt te veranderen, maak ik gebruik van motiverende gespreksvoering. Daarnaast kan ik met behulp van een pendel testen welke voedingsmiddelen en supplementen het beste wel en niet bij je passen. De theorie achter pendelen is dat je lichaam weet wat goed voor jou is. Ik kan je adviezen geven op het gebied van bewegen, voeding, supplementen , ademhaling en (mindfulness) oefeningen. En tenslotte kan energetische therapie je hierbij weer op het onderbewuste niveau ondersteunen.
Ook op het gebied van leefstijladvies geldt weer: je moet je er zelf goed bij voelen, dus je bepaalt zelf wat je wel en niet verandert. Met wat begeleiding gaat veranderen makkelijker dan wanneer je het alleen zou doen.
Terug naar boven

Overige coaching en counseling technieken: Mindfulness en Neurolinguistisch Programmeren (NLP)

Weet je dat je meer tijd over houdt als je maar één ding tegelijk doet en niet ondertussen met je gedachten al bij het volgende punt op je agenda bent? Met mindfulness oefeningen leer je meer in het hier en nu te blijven, waardoor stress vaak vanzelf afneemt.

Neuro Linguistisch Programmeren (NLP) gaat uit van de subjectieve ervaring, het gebruik van taal en al je zintuigen. Het gaat er in NLP dus om hoe jij de dingen ervaart, er betekenis aan geeft en ermee omgaat. Na een aantal vragen over de context waarin jouw probleem of uitdaging zich afspeelt, hoe je in het verleden met dergelijke problemen of uitdagingen omging, welke betekenis je eraan gegeven hebt, je gemoedstoestand op dit moment en je reactie op de situatie, gebruik ik diverse NLP-technieken om je betere manieren te leren om met de huidige situatie om te gaan en/of je doelen te bereiken
Terug naar boven